
Odsherred:
I kommunerne sætter den politiske ledelsen sit massive aftryk på det, som sker i de kommunalt ejede vand-, spildevand-, affalds- og navnlig varmeselskaber.. Det politiske flertal i kommunen med borgmesteren i spidsen har via udvalg i kommunen og via bestyrelsesposter i de kommunale selskaber et stort og afgørende ord, at skulle have sagt mht. hvad der skal ske i de kommunale selskaber, og det er da heller ikke nogen undtagelse i Odsherred Kommune.
I Odsherred var Borgmester Thomas Adelskov og en kreds af interessenter omkring borgmesteren naturlig stærkt involveret i beslutningen om fjernvarme til Odsherred syd og vedr. forarbejdet til et muligt biogasprojekt i Vig (som dog aldrig blev til noget pga. stærke naboklager). Men Thomas Adelskov og beslutningstagerne omkring borgmesteren ved jo ikke noget om energi, og bygger ene og alene deres fremfærd i energiplanlægningen for deres kommune, på nogle overordnede strømninger og navnlig en tilskudspolitik det politiske liv på Christiansborg og herunder stærke strømninger fra lobbyvirksomhederne, udstikker. Men borgmesteren har jo på ingen måde nogen forudsætning for at forstå, om det han igangsætter, nu også virker eller er det bedste for hans kommune.
Men det værste er jo, at de rådgivere som beslutningstagerne de læner sig op af, herunder de vejledninger og i nogle tilfælde de rammevilkår eller tilskudsrammer de får af Energistyrelsen, kan lede til mange forfærdelige og virkelig fatale beslutninger.
Men i forhold til det fatal fjernvarmeprojekt i Odsherred Syd så havde ledelsen i kommunen et reelt alternativ, som jeg forlagde for dem inden de vedtog det fatale fjernvarmeprojekt. For i 2018 har jeg forbindelse til Thomas Adelskov, i forbindelse med en mulig varmeløsning til Odsherred syd, og om det dengang meget aktuelle biogasprojekt i Vig (som pga. protester ikke blev til noget). Der afholdes på den baggrund i løbet af sommeren 2018 et møde med direktøren for Odsherred Forsyning Gitta Hansen, den senere direktør Fanny Villadsen og kommunens planlægningschef.
Mit oplæg er et større halmkraftværk sammen med varmepumper, som var tænkt til at forsyne Nykøbing, Grevinge - Herrestrup, Højby og Vig med fjernvarme. Gylle fra fra kommunens landbrug samles i flere opsamlingstanke langs jernbanen i kommunen og transporteres med tog til Hashøj biogasanlæg syd for Slagelse og afgasses.
15 togvogne kan flytte 900 ton gylle af gangen se

Biogasprojektet var vurderet til at kunne yde 60.000 MWh biogas årligt eller næsten det samme som naturgasmængden byerne i Syd brugte.
Man kunne altså producere biogassen, rense gassen og bruge den i syd via naturgasnettet, og med de tilskudsbetingelser anlægget ville virke under, ville borgerne opnå samme pris som for den fossile naturgas, og til løsningen i syd skulle der altså ikke afholdes nogen omkostninger,
Et 10 MW (el) halmkraftværk med varmepumper og fjernvarmerør til 500 mio. kunne gøre bestående fjernvarmeværker 100 % co2-neutrale sammen med at byer i Syd via biogassen kunne beholde deres gasfyr og bruge biogassen.
I 2018 skulle et gasopvarmet hus betale 80 øre/KWh i elafgift til opvarmning, og hvis husets BBR omregistreres til elopvarmning skulle der betales 40 øre/KWh som betød at gasfyret skulle afmonteres. Fjernvarmeværker skulle også betale 40 øre/KWh i afgift for strøm fra nettet. Men når halmkraftværket kunne levere strøm til nettet, når strøm indbragte en god pris og halmkraftværket kunne overgå til at drive varmepumperne, når strømpriserne var lave, så endte fjernvarmeprisen med at være lav fra halmkraftværket.
Men alle vidste i 2018 at elafgiften til opvarmning ville blive fjernet, som netop skete i 2019 netop året hvor Odsherred Kommune reelt besluttede sig for fjernvarme til Odsherred Syd.
Mit samlede oplæg gik på at elektrificere al opvarmning i kommunen uden for fjernvarmeområderne med udgangspunkt i halmkraftværkets 10 MW sammen med lokale møller. Ved et gennemsnitligt effektbehov på 2 KW pr. bolig kunne halmkraftværket forsyne 5000 hustande med strøm når sol og vind ikke leverede. Boligerne i syd kunne nu monteres med billige el-drevne varmesystemer, eller de samme som nu foreslås til Odsherred Kommune.
Forvaltningen og kommunen arbejder videre med biogasprojektet, hvor projektet skal afsætte gassen til Vig, Grevinge Herrestrup og Højby og de bestående gasmotorer planlægges at omsætte de 60.000 MWh biogas årligt til 25.000 MWh langt overvejende ubrugelig strøm og fjernvarme. Og så arbejdes med fjernvarme i Syd som nu er endt hvor det er.
Borgmesteren og ledelsen i kommunen bygger i ly af Energistyrelsen og de rådgivende ingeniører deres opfattelse på at strømmen fra biogasprojektet er CO2-neutral (i den virkelige verden er strømmen ubrugelig i konkurrence med møllerne) og det samme er den fjernvarme biogasprojektet afsætter, og de stærkt manipulerede (af de rådgivende ingeniører) forundersøgelser som viser at fjernvarme er det bedste i Syd, så tager kommunen beslutningen om fjernvarme og fjer mine forslag til side.
Dengang man i 2019 beslutter sig for fjernvarme var vurderingen at projektet for 2.500 forbrugere ville koste 600 mio. hvor mit projekt i første række kunne aftage biogassen og løbende konverteres til el-varme til maksimalt 30.000 kr. pr.husstand eller samlet 75 mio. for de 2500 husstande.
Frederikshavn:
Borgmester Birgit Hansen Frederikshavn glædede sig april måned sidste år over en netop ibrugtaget ny varmepumpe på kommunens affaldsanlæg se Link Projektet, der optager spildvarme i affaldskraftværkets røggas, udnytter i følge artiklen varmen i hvad der svarer til det årlige varmeforbrug i 150 huse, eller lidt over 3 % af byens samlede behov for varme.
I Frederikshavn kommune som i så mange andre kommuner så opgør man den samlede klimabelastning fra aktivitet ved at tage det samlede varme. og elforbrug for året, og lægge det sammen. Efterfølgende tager man alle CO2-neutrale produktioner i kommunen og opsummerer dem. Dvs. solceller, møller, fliskedler, varmepumper osv. Når man så har den tilbageblivende varmeproduktion, så opgør man CO2-udledningen for varmedelen, ved at se på, hvor meget olie og gas er der brugt i kommunen. Og for el-siden, opgør man så hvor meget strøm er der produceret i kommunen og hvor meget 'hentes uden for kommunen'. Den strømmængde som er produceret i kommunen fra sol og vind antages 100 % CO2-neutral og den resterende del opgøres så efter Energinets årlige gennemsnit for landets gennemsnit for strømproduktion.
EN hver med en smule forstand på samhørighed i energisystemer, kan jo sige sig selv, at det i Frederikshavn som i mange andre kommuner med store udbygninger med sol og vind, ender i en gigantisk katastrofe. Det gør det fordi der er langt overvejende ikke er nogen forbrugere til produktionerne, når sol og vind virkelig yder produktion, og når sol og vind ikke producerer så er der ingen kraftværker som kan træde til. Forhold som fuldstændig udvander de opgørelsesmetoder Frederikshavn og andre kommuner gør brug af. Men nok så vigtig de mange solcelle- og mølleparker ender jo med at gå konkurs, netop fordi man i Frederikshavn, som i andre kommunen ikke forstår hvor vigtig helheden i energisystemet er, så der er forbrugere til produktioner fra sol og vind og der er kraftværker som kan træde til når sol og vind ikke forsyner.
København og Christiansborg:
Da finansminister Bjarne Corydon og medlem af borgerrepræsentationen i København Mogens Lønborg tilbage i 2011 stærkt promoverede den nye ARC-forbrændinger med visionerne om at skabe et erhvervseventyr uden sidestykke, var det med baggrund i den nye teknologi, som Vølund havde udviklet til nye affaldsforbrændingsanlæg. Et erhvervseventyr som med vindmøllerne, stod lige for døren, og det kunne udvikle sig til noget meget stort mente de 2. En spæd kreativ tanke, som med ARC, udvikler sig til en konkret energiteknologi, som gør en stor forskel for den grønne omstilling som med møllerne, i forlængelse af de 2’s opfattelse, gjorde.
Men det de 2 fjolser ikke forstod, var at det nye effektive anlæg der yder meget strøm af det omsatte affald, netop overvejende yder en langt overvejende ubrugelige strømproduktion i konkurrence med møllerne. OG derfor ender anlægget med at ødelægge den grønne omstilling når møllestrømmen gøres ubrugelig.
Når de 2 så samtidig sammen med de rådgivende ingeniører groft manipulerer affaldsgrundlaget for projektet, og samtidig vurderes den nye teknologi som Vølund bragte til torvs, alt for positiv. Det viste sig netop at der var meget store problemer med teknologien, som rådgiverne burde have set.. Herunder forholdet at i hvert fald for Bjarne Corydon’s side, så kunne han se en helt klar fordel i at promovere hjembyen Esbjerg’s energimastodont Vølund, og det uden sigte på om de københavnske energiforbrugere nu også havde nogen gavn af den nye teknologi, hvad de så åbenlys ikke havde.
Projektet som ender katastrofalt, fordi de rådgivende ingeniører under massiv indflydelse af de 2 politiske fyrtårne, bevidst manipulere ydelser, teknikkens formåen og affaldsgrundlag alt for positiv. Forhold som får fatale følger for de københavnske affalds- og varmekunder. Der var langt fra det forudsatte affaldsgrundlag, etableringsprisen vokser fra 4 til 7 mia. og teknikken kan langt fra det lovede med mange udsættelser af ibrugtagningen af anlægget.
Er det så ulovligt det som de 2 har foretaget eller er det bare det sædvanlige jubelidioti der ødelægger uendelig meget for det danske samfund. Energistyrelsen og de rådgivende ingeniører kan på ingen måde have været i tvivl om det de 2 fjolser foretager sig, er voldsomt forkert netop, når landet ønsker at udbygge kraftigt med vind og sol.