top of page

Kriminaliteten der underminerer det danske samfund

 Foråret 2016 ansættes jeg som direktør for IESenergy med baggrund i varmepumpe- og kraftværksteknologier jeg har udviklet sammen med Siemens og Rolls Royce, som iøvrigt var sket i et tæt samarbejde med Teknologisk Institut i Århus.  

 

I det følgende vil jeg meget detaljeret redegøre for processen, hvor IESenergy (IES) sammen  med de rådgivende ingeniører og ledelsen ved fjernvarmeværker virker til  grove ulovligheder bl.a. ved  brud på licitationsregler, til virkelig stor skade for tusindvis af fjernvarmebrugere ved flere af landets fjernvarmeværker. 

 

 Forretningsplanen for det nyetablerede IES er at sælge de systemer, som jeg har udviklet sammen med Siemens og Rolls Royce (gasmotorer). Systemer som virkelig kan indpasse  strøm fra sol og vind. Kraftværks og varmepumpesystemerne udmærker sig ved at kraftværkerne tilbageholder produktion, når sol og vind leverer. Overskuddet fra sol og vind bruges som procesenergi i industrien eller ved fjernvarmeværkerne. Når vind og sol ikke leverer, overtager kraftværkerne elleverancen og spilenergien fra kraftværkerne driver nu industriprocessen eller fjernvarmeforsyningen.  Et energisystem som reelt kan forsyne en storby eller en hel region med hele behovet for procesenergi, fjernvarme og strøm ved at bruge en absolut minimal mængde lokal biomasse, når sol og vind varetager den overvejende leverance. 

 

 Sommeren 2016 var jeg, Rolls Royce og Siemens derfor  sammen med ledelsen for Teknologisk Institut vært for et energiseminar i Rambølls hovedkontor i Århus. Store dele af den  danske energielite deltager. Oplægget se Link (deltagerliste sidste side).  

 

 Særlig redegør jeg og Siemens for systemprincipperne med halmkraftværker og gasmotorer sammen med varmepumper, som kan interaktivere med sol og vinds varierende produktion. Men navnlig så redegøres der for mulighederne for finansiering og udvikling af kraftværksanlæggene uden risiko for køberne, når de store firmaer tager hele risikoen vedr. de nye teknologier.   Sommeren og efteråret 2016 er jeg og Siemens derfor ude ved flere kommuner og forsyningsselskaber for at forelægge teknologien, og tilbyde de effektive og fuldt finansierede anlæg. 


F.eks. efteråret 2016 afholdes et møde hos Frederikshavn Forsyning, hvor Siemens og Rolls Royce deltager.. Prospektet, fra mødet, se Link. Frederikshavn Forsyning tilbydes et kraftværk på havnen i byen, som virker sammen med en havvindmøllepark og kommunens øvrige møller og kommunen kan forsynes med fossilfri strøm og byerne Frederikshavn, Strandby og Sæby kan forsynes med hele fjernvarmebehovet (fra det centrale anlæg på havnen) til fjernvarmepriser langt under, det den fossile løsning kan præstere. 

 

 Samtidig så indleder jeg  et samarbejde med frederikshavnervirksomheden Victor DST om at projektere, de mulige anlæg til byer/kommuner  der er kontakt til som Frederikshavn, Svendborg, Brande, Støvring, Farum, Odsherred mf. 

 

 Citat fra pressemeddelelsen de glade dage sidst i 2016 efter forhandlinger om samarbejdet var bragt til ende, se link: Aftalen er resultatet af flere års arbejde (mit forarbejde) med at forbedre bestående teknologi i samspil med Siemens, Rolls-Royce, Teknologisk Institut og Rambøll. IES har patenteret en løsning, som gør det muligt at opvarme fjernvarmevandet i trin og Adm. direktør Niels Hansen fra IESenergy vurderer, at virksomheden mange steder kan halvere prisen på at producere fjernvarme samtidig med, at CO2-udslippet bliver reduceret med helt op til 75 procent. 

 

 I Odsherred arbejdes der på en samlet løsning for alle kommunens fjernvarmebyer, hvor et centralt halmkraftværket med varmepumper ved Audebo pumpestationen tilbydes Odsherred Forsyning. Overfladevandet før pumpestationen planlægges kølet af varmepumper til fjernvarmeproduktion.   

 

 Men selv om den samlede finansiering er på plads, anlæggene kan indkøres og fjernvarmeværkerne kan overtage det  fulde og funktionsdygtige anlæg, så sælges der ikke et eneste anlæg.  

 

 For det viser sig jo ret hurtigt at kommunerne, fjernvarmeværkerne og deres bestyrelser, er jo ikke interesseret i billig fjernvarme og fossilfri strømforsyning der virker, og heller ikke i Odsherred hvor der endda gøres et stort forarbejde. 

 

 Efter lidt over et år hos IES stopper jeg som direktør, da det står klart, at det hele ikke føre til noget konstruktivt. Det har vist sig fuldstændig umuligt at sælge et eneste projekt, selv på baggrund af de positive ydelser og garantierne, som kunne stilles over for kommunerne og fjernvarmeværkerne. 

 

Umiddelbart inden jeg ophører, lukkes en kontakt med Brande Fjernvarme om salg af en varmepumpe til 72 mio. Men en mindre og fuldstændig utilstrækkelig varmepumpe til byen.  Oplægget til Brande, Give, Ejstrupholm, Nørre Snede var derimod et stort halmkraftværk til at virke sammen med industrierne i Brande (KMC, Biomar), hvor spildenergien efter industrierne  udnyttes via varmepumper integreret i industrierne, og nye fjernvarmerør distribuerer fjernvarmen fra varmpumperne  til omliggende byer til Brande. Et projekt som via halm (som eller ligger og rådner på landbrugets marker i oplandet til Brande) og møllestrøm ville udfase mere end 300.000 MWh naturgas årligt ved industrierne og ved fjernvarmeværker, og flere fjernvarmebyer ville opleve en halvering af fjernvarmepriserne. Halmkraftværket ville understøtte store produktioner fra lokale møller, og skabe værdi. Projektet fravælges af alle byerne, til fordel for middelmådige og fuldstændig utilstrækkelige løsninger som i Brande, som ikke nævneværdig udfaser naturgas og fjernvarmebrugerne har høje varmepriser.  

 

Umiddelbart efter jeg stopper som direktør, forsøger ledelsen ved Siemens, at sælge tilsvarende meget store varmepumper se Link   I løbet af 3 år sælger Siemens  ikke en eneste varmepumpe, efter endog meget store salgsfremstød ved landet større fjernvarmeværker. Til forsyning af Storkøbenhavn er behovet 2,5 - 3 GW varmepumpekapacitet, som med de priser Siemens annoncerede (som også fremgår at prospektet)  ville koste 3 - 4 mia. Men nu begynder byerne at installere mindre og fuldstændigt utilstrækkelige varmepumper fra MAN-es. København opstiller nu  flere små varmepumper med en samlet effekt på 0,3 Gw  til samlet 3 mia. eller mere end 7 gange så dyr som Siemens varmepumpen hvor store varmepumper køler havvand. Det samme sker ved  mange af de større danske byer, hvor der installeres fuldstændigt utilstrækkelige kapaciteter, i forhold til at aftage de store produktioner fra sol og vind som 'ofte mangler en aftager’, og herved skabe værdi af vindmølle- og solcellestrømmen. De større fjernvarmebyer vælger i stedet, at sejle verdens skove ind og brænde den af til fjernvarmeproduktion og til en overvejende ubrugelig strømproduktion fra kraftværkerne, så flere og flere møller kan stå stille. 

 

Det mine og Siemens kontakter til Kommunerne og fjernvarmeværker, med alt tydelighed viser, er at aktørerne ønsker middelmådige og simple anlæg, som ikke gør det store for at reducere varmepriser eller indpasse de store mængder strøm fra sol og vind. 

 

De systemer jeg havde udviklet sammen med Siemens var med udgangspunkt i store flertins kompressorer, som i en varmepumpeopsætning er forholdsvis billige for den installerede kapacitet, når anlæggene er store. Kompressorerne  se 

og de mange kompressortrin muliggjorde brug af de harmløse kølemidler propan og isobutan, som var banebrydende i forhold til de svenske varmepumper Link som anvendte CFC kølemidler. De varmepumper fjernvarmeværkerne køber af MAN-es bruger CO2 som kølemiddel og er altså meget bekostelige. 

 

Efter jeg sommeren 2017 ophører som direktør overtager ejerne af IES ledelsen af selskabet og der arbejdes sammen med Victor DST om at udvikle og markedsføre små ammoniakvarmepumper, som den som sælges til Brande.

 

Umiddelbart inden jeg stopper som direktør, står det klart at flere fjernvarmeværker vil købe de små ineffektive varmepumper af IES, og jeg forhører mig ved ledelsen og bestyrelsen for Forsyningen i Frederikshavn, om de er klar over at den løsning de vælger, langt fra er den samfundsøkonomisk, så vel som brugerøkonomiske bedste løsning, i forhold til mit forslag med kraftværket på havnen. Ledelsen ønskede ikke at forhold sig til mit spørgsmål, og kunne kun oplyse at de ikke ønskede at lukke affaldskraftværket i byen.  Den egentlige årsag er jo, de mange gode og højt betalte stillinger ved fjernvarmeværkerne og ved affaldskraftværket, herunder flere bestyrelsesposter ved affaldskraftværket og ved de 3 fjernvarmeværker som var i risiko for at tabes, hvis der  kom et stort kraftværk på haven som overtog alle varmeleverancer.  

Frederikshavn, Skagen og Strandby vælger de  lille ammoniakvarmepumper fra IES og fra Victor DST, som den til Brande. 

 

Varmepumpen til Brande blev solgt som et udviklingsprojekt og skulle derfor ikke i offentlig licitation. 

Efter jeg er stoppet hos IES, har jeg forbindelse til flere af de varmepumpefirmaer som  vil sælge ammoniakvarmepumper til fjernvarmeværkerne i konkurrence med IES. Det står ret hurtigt klart for mig, efter bruddet med IES, at de varmepumper selskabet sælger, produceret af Victor DST, de er voldsomt oversolgte, dels mht. til effektforøgelse men også hvor varmt fjernvarmevand de kan yde.  

 

I løbet af 2019 og 2020 sælger IES samlet varmepumper til projekter (hus, styring, fjernvarmerør, rådgivning) til samlet 1,4 mia. til 7 fjernvarmeværker ud over Brande Fjernvarme, hvoraf varmepumpernes andel var 700 mio.. 

 

Alle de øvrige varmepumper (ud over Brande) skulle i offentlig licitation. 

 

IES vinder licitationer ved 7 fjernvarmeværker bl.a. ved Fjernvarme Fyn, Frederikshavn, Farum og Svendborg Fjernvarme. IES vinder licitationerne fordi selskabets varmepumper kan yde helt op til 20 % mere varme af den samme strøm i forhold til konkurrerende firmaers anlæg.

 

Omtale af Farum’s varmepumpe umiddelbart efter man har købt varmepumpen se Link

 

Farum Fjernvarmes projektforslag udarbejdet af Planenergi se Link  På side 4 opremses i tabel 1 varmepumpens ydelse, afgangstemperatur og effektforøgelse. Planenergi har uden videre taget IES’s ydelser for gode varer, og Furesø Kommune godkender projektet og stiller en kommunegaranti på 135 mio. til varmepumpen som ikke virker som ingeniørerne ved Planenergi ikke  kan udgå at være klar over, ikke virker. 

Det er præcis det samme forløb ved de øvrige fjernvarmeværker! De rådgivende Ingeniører  godtager uden videre licitationsmaterialet og de høje ydelser på IES’s varmepumper og laver projektforslagene og indstiller til kommunerne, at de skal stille garanti for de store lån, for anlæg som ikke virker eller yder alt for lille ydelse. Forhold som rykker voldsom ved de brugerøkonomiske  såvel som samfundsøkonomiske forhold som i projektforslaget lagde til grund for netop den kommunale godkendelse af projektet.    

 For da den første varmepumpe kommer i drift i Brande sidst i 2019, så yder den langt under det lovende. Da de varmepumper som skal kunne yde høje afgangstemperatur i løbet af 2020 kommer i drift bl.a. i Farum og Svendborg, så bryder de simpelthen sammen, og værkerne står uden varmekilde. , og leverandøren Victor DST kan ikke få anlæggene til at virke.  

 

 Victor DST stiler nu via sin bank Ringkøbing Landbobank de nødvendige garantier umiddelbart efter IES har vundet licitationerne, og garantierne løber samlet op i 125 mio..  

 

 I løbet af sommeren 2020 går Victor DST i betalingsstandsning netop fordi der er store problemer med varmepumperne som bryder ned og det er bekostelig at reparere varmepumperne se 

Link men også forholdet at firmaet møder erstatningskrav for de varmepumper som yder for lille    ydelse. 

 

En meget utilfreds fjernvarmebruger fra Farum se Link  

 

Opsummering: Alle fjernvarmeværker og deres rådgivende ingeniører godtager uden videre IES’s voldsom og bevidst opblæste ydelser via de licitationer IES vinder. Dette sker alt imens alle konkurrenter (Sabroe, Verdo, Innoterm, jeg selv) gør indsigelser over for de fjernvarmeværker som godtager licitationerne. Ved alle offentlige temadage og konferencer om varmepumper,  webinar,  ved møder hos Dansk Fjernvarme, er det til alle tider i løbet af 2019 og 2020 et tema at IES’s varmepumper er oversolgte, og de vil aldrig kunne opfylde de høje ydelser.  

 De rådgivende ingeniører de ved, at varmepumper kommer ikke til at virke, og varmepumperne vil under alle omstændigheder komme til, at yde langt under det som IES vinder licitationerne på.   Netop de rådgivende ingeniører er garanter for at projekter virker, og at de kan yde det som er forudsat i projektforslagene som kommunerne godkender, når kommunerne yder de nødvendige kommunegarantier for de lån som finansierer varmepumperne.     

 De ingeniørfirmaer som godkender varmepumperne over for kommunerne har et voldsomt forklaringsproblem, for det er ulovligt det som de har udført! 

 

 Den 26 august 2020 afholder Farum fjernvarme rejsegilde på den bygning som skal huse den  store varmepumpe fra IES. Det sker netop samtidig med at flere tilsvarende varmepumper fra IES er kommet i drift og de virker ikke og underleverandøren Victor DST er i betalingsstandsning.  

 

Bestyrelsesformand og senere direktør for IES Højesteretssagfører Carlo Siebert

sammen med Direktør for Farum fjernvarmes Nighat Kamal der under rejsegildet præsenterer den varmepumpe, de ved ikke kommer til at virke. Link    For direktøren for IES ved netop at varmepumperne ikke kommer til at  virke, for alt imens direktøren står og taler højt og flot om den varmepumpe Farum skal til at igangsætte, er hans underleverandør Victor DST  netop gået i betalingsstandsning, netop fordi andre fjernvarmeværker har fået varmepumpe som ikke virker og yder alt for lidt kapacitet.  

 November 2021 går Victor DST endelig konkurs og flere varmepumper, som den i Farum efterlades og det er fjernvarmeværkernes problem at  få dem til at virke. 

 

 I dag er IES insolvent med en negativ egenkapital på -8,4 mio. 

 Når IES solgte en varmepumpe, så skulle selskabet modtage en fortjeneste på de solgte varmepumper, når selskabet købte varmepumperne af underleverandøren (Victor DST) og videresolgte den til kunden, og herved opnåede IES en fortjeneste. Vedr. Brande-varmepumpen var der 10 % fortjeneste, eller 7,2 mio.. Nu kender jeg ikke indholdet af de øvrige kontrakter. Men der er samlet solgt varmepumper for omkring 700 mio. af de samlede entrepriser på 1,4 mia. som sandsynligvis  har givet IES en betydelig fortjeneste i størrelsesordenen 70 mio. Af de offentlige tilgængelige regnskaber for IES kan man se, at egenkapitalen med udgang af 2021 var 10,5 mio. efter der er udbetalt 4,5 mio. i løn, og der er betalt udbytte med 5 mio. Det er hvad der kan oplyses i regnskabet. Men hvor mange penge er kørt uden om selskabet via kreative forretningsaktiviteter herunder de betydelige udgifter der er i selskabet, er der fiktive udgifter, for at dræne selskabet for værdier.  

 

Efter gentagende forsøg af Victor DST for at få varmepumpen i Brande til at virke og efter Victor DST er gået konkurs må varmepumpen på mystisk vis kasseres.  Referat fra Brande Fjernvarme bestyrelse møde 7 december 2021 se Link Citat fra side 4:  Beregning fra DFP (Dansk Fjernvarmes projektselskab) viser at der ikke er driftsøkonomi i en investering der gør at varmepumpen fungerer. Der afholdes afsluttende møde med DFP den 15. december 2021, hvor erstatningsspørgsmålet skal afgøres. 

 

Lidt længere nede på siden redegøres for forligsaftale med IES og selskabet skal modtage 1,9 mio. Da IES solgte varmepumpen til de 50 mio. stillede Victor DST’s bank Ringkøbing Landbobank en sikkerhed i form af en bankgaranti på 7,5 mio. eller 15 % af projektsummen. Netop dette garantibeløb skulle tilfalde Brande Fjernvarme, hvis ikke varmepumpen virker. 

 

 Men netop det rådgivende ingeniørfirma Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP) som i 2017 godkendte købet af varmepumpen, fastslår nu i 2021 at varmepumpen kan ikke laves og komme til ikke til at virke, og den skal kasseres. Hvorfor udbetaler man så 1,9  mio. til den leverandør, som har fejlet ved at levere en varmepumpe som ikke virker, er der en forklaring, eller er det gemen korruption. De 7,5 mio. skulle jo netop tilfalde Brande Fjernvarme når varmepumpen ikke virker. 

 Som en kuriositet i den lange række af ulovligheder, så forhandler direktøren for Farum Fjernvarme Nighat Kamal december 2019 sig frem til en fratrædelsesordning på 15 mio. eller 1,5 mio. i løn årligt i 10 år. Dette sker umiddelbart efter hun har indgået kontrakten om køb af varmepumpen fra IES. Hendes og bestyrelsens begrundelse for den lukrative fratrædelsesordning er, at hun sidder inde med de nødvendige forbindelser vedr. varmepumpen som nu skal opstilles, som hun og bestyrelsen åbenbart ved ikke kommer til at virke, eller der vil i hvert fald opstå store problemer med etableringen som man har været bekendt med.  Men netop da Nighat Kamal forhandler sig frem til aftalen, er man ikke begyndt på varmepumpen i Farum, men man ved på det tidspunkt, at en tilsvarende varmepumpe i Brande ikke virker, og yder alt for lidt kapacitet. Men alt sund fornuft og god købmandskab: Farum havde jo købt en varmepumpe, som man vel forventede kom til at virke! Hvorfor skal man så holde på en direktør, og give hende en så lukrativ fratrædelsesordning? Eller er det korruption?  Da varmepumpen viser sig ikke at virke og Victor DST er gået konkurs, lægges Farum fjernvarme ind under Vestforbrændingen og Direktøren fyres, og hun modtager 12 mio. i løngodtgørelse som Forsyningstilsynet ikke kan se noget galt ved se Link På samme måde som tilsynet ikke kan se alle de andre grove ulovligheder der har udspillet sig i kølvandet på IES's og ingeniørfirmaernes 'kreative virke', eller på samme måde som Forsyningstilsynet med sikkerhed heller ikke kan se noget galt i det som har udspillet sig i Odsherred. 

 

 Det overordnede billede er at IES  sælger en varmepumperne og vinder licitationer på fejlagtige ydelser, som alle de ingeniørfirmaer som godkender licitationsmaterialet ved er voldsom oppudset. Alle konkurrenter til IES gør højlydt indsigelser mod de fejlagtige og oppumpede ydelser under licitationsprocessen. 

 

De ulovlige forhold  ligger i at IES, ingeniørfirmaerne og fjernvarmeværkerne ved at varmepumperne er oversolgte, da de kan yde langt mindre end det IES vinder licitationerne på, og konkurrerende varmepumpefirmaer taber licitationerne på fejlagtige eller groft manipuleret udbudsmatriale i IES's favør.   

IES har siden de første betalinger i 2017 fra Brande modtaget store fortjenester og sandsynligvis   op til 70 mio. når selskabet har viderefaktureret varmepumperne fra Victor DST til varmeværkerne ved at lægge en profit på indkøbet.  Af de officielle regnskaber kan man se at IES drænes bevidst for kapital ved høje lønninger og hævning af udbygge, som sker i en situation hvor underleverandøren af varmepumperne er gået konkurs og flere fjernvarmeværker står med varmepumper som ikke virker. Værdierne i IES tilhørte selvsagt varmeværker som stod med varmepumper som ikke virker.  

Eller selskabet IES er bevidst tømt for værdier i en situation, hvor alle vidste at selskabet stod til store erstatningssager vedr. de defekte varmepumpe, som er ulovlig. 

 

Men ikke et eneste fjernvarmeværk har stillet de rådgivere til ansvar, som har godkendt de voldsom oversolgte varmepumper og det tilhørende licitationsmatriale. Ingen varmeværker har sagsøgt IES for bevidst at have solgt varmepumper, som ikke virkede, og værkerne har ikke forsøgt at få erstatning, selv om der var store værdier i IES.  

Jeg har haft møde med Direktør for Ringkøbing Landbobank John Bull Fisker, som accepterer svindnummeret promoveret af de rådgivende ingeniører og han accepterer tabet på 125 mio. 

Politi, Konkurrencetilsyn og Forsyningstilsynet gør intet vedr. de grove ulovligheder. Ulovligheder som er så tydelige og oplagte, og ulovligheder som har påført samfundet meget store tab. Men de egentlige tabere er fjernvarmebrugerne ved de 8 fjernvarmeværker, hvor de som i Odsherred bare må se til imens ulovlighederne udspiller sig. 

Niels Hansen, Andelsvarme 

bottom of page