Dronninglund:
I forlængelse af krav fra EU vedtager Folketinget først i 2025, en lov som ophæver kommunernes og fjernvarmeværkernes mulighed for at håndhæve tvangstilslutning til fjernvarme. I Dronninglund hvor man har høje varmepriser vil forbrugerne hurtigt sive over til individuelle el-drevne løsninger og det er kun et spørgsmål om tid og fjernvarmeværket går konkurs.
I 2007 inden beslutningen tages om at udvikle et større solvarmeprojekt i Dronninglund, er undertegnede hos Formand Carsten Møller Nielsen og bestyrelsen for Dronninglund Fjernvarme sammen med Landbrug & Fødevarer.
Baggrunden er en kontakt til biogasanlægget på Klitgården 4 km syd for Dronninglund, om at lave et fjernvarmeprojekt på landbruget med udgangspunkt i biogasanlæggets gasmotor og også 5 møller som virker på gården.
Klitgården med de 2 biogastanke og de 5 møller se
Principopbygningen i det anlæg der blev arbejdet med på på biogasanlægget ved Klitgården se
Møller eller biogasmotoren kunne forsyner en varmepumpe med akseleffekt. Varmepumpen køler udeluft og der produceres fjernvarme til Dronninglund.
Mit forarbejde med flere leverandører havde afdækket at det dengang nye tiltag med at køle luft i store luftkølere, var en mulighed. Herunder at en el-motor kunne virke som motor, men også som generator, når det var hensigtsmæssigt, at producere strøm til el-nettet af biogassen. Dette kunne udvikles og store firmaer var klar til at lave opstillingen, og påtage sig ansvaret for at det kom til at virke.
Landbrug & Fødevarer var indstillet på at stille den nødvendige finansiering til rådighed for projektet mod en aftale med Dronninglund Fjernvarme.
Det eneste der mangle var en tilkendegivelse fra Dronninglund Fjernvarme om at man ville aftage den billige varme, som kunne forsyne hele byen med hele varmebehovet. Projektet ville afføde varmepriser i størrelsesordenen 8 - 10.000 kr. for et årligt normalforbrug i byen.
Tilsagnet kom ikke, i det Dronninglund Fjernvarmes rådgivere stillede spørgsmålstegn ved de tekniske principper som var anvendt.
Samtidig med besøget hos Dronninglund Fjernvarme er bestyrelsen og ledelsen begyndt med de første undersøgelser for at lave et stort solvarmeanlæg. Via Energistyrelsen og EUDP er der udsigt til dels tilskud til forundersøgelser men også betydelige tilskud til selve etableringen af solanlægget.
I februar 2013 tages det første spadestik til solanlægget som står færdig i maj måned året efter.
De forskellige solvarmeanlæg som det i Dronninglund som siden 1996 er etableret rundt omkring i landet, har alle haft meget store og bekostelige problemer, som også er tilfældet i Dronninglund. Et forhold som har affødt meget høje varmepriser for byens varmebrugere.